Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på ambulansstationen i Lycksele – skyddsombudet: ”Personal med astma måste öka medicineringen.” Foto: Anders Öhlund/SVT

Skyddsombudet om miljön på ambulansstationen i Lycksele: ”Har råttor och ohyra”

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid på onsdagen var det fortsatt skyddsstopp på ambulansstationen i Lycksele. Personalen får inte vistas där och utryckningstiderna har ökat från 90 sekunder till fem minuter. Nu är förhoppningen att hitta nya temporära lokaler.

Dålig ventilation, avgaser från bilar och helikopter som kommer in i personalutrymmena gjorde att det vid lunchtid på tisdagen infördes ett skyddsstopp på ambulansstationen i Lycksele, det vill säga att personalen inte får vistas där. Detta gör att utryckningstiderna blir längre.

– Vi försöker ta oss ut så fort vi kan, men eftersom vi inte kan vara i personalutrymmena på stationen så är det fem minuter som gäller, säger Victoria Gustavsson, ambulanssjukvårdare och skyddsombud.

Söker tillfällig lösning

Ett dygn senare ligger skyddsstoppet kvar och det letas nu efter en temporär lösning för personalen.

– Jag hoppas att vi har det klart inom kort. Jag räknar med att vi kan vara tillbaka på 90 sekunders utryckning inom det närmaste dygnet, säger Stian Kvalvik, verksamhetschef ambulanssjukvården på Region Västerbotten.

Han säger att de hittat lokaler i sjukhuset som personalen kommer kunna använda sig av, men pekar på att det är en temporär lösning i väntan på en bättre och långsiktig lösning.

Se lokalerna och hör ambulanssjukvårdaren Victoria Gustavsson om problemen med arbetsmiljön i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer