”Det här ska vara en säker och trygg plats för våra besökare” – hör mer om vaccinationsbeviset Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Folkets hus på Ersboda inför vaccinpass på danserna

Uppdaterad
Publicerad

Ersboda Folkets hus i Umeå kommer att kräva ett vaccinationsintyg eller ett negativt covidtest för deltagare vid höstens danser, även om regeringen anser att ett vaccinpass inte behövs för några evenemang.

”Vi uppmanar alla ännu ovaccinerade att boka tid redan i dag”, skriver styrelsen i ett utskick.

Nu slopas publiktak och restriktioner för evenemang. Regeringen har beslutat att det inte heller behövs införas vaccinpass för något evenemang i landet, varken stora eller små. På Ersboda Folkets hus togs beslut redan innan att införa krav på vaccinationsintyg.

– Vår styrelse har tagit beslutet med anledning av de riktade råden som finns för ovaccinerade att inte gå på konserter, danser och så vidare. Just vid dans finns möjligtvis en större smittspridningsrisk eftersom man kramas, säger verksamhetschef Magnus Öberg.

Coronaviruset i Västerbotten

Beslutet har väckt ilska bland vaccinationsmotståndare, men enligt Magnus Öberg anser dansarna att det är nödvändigt.

– Det har varit superpositivt. Det här är nästan ett måste för att de ska gå ut och dansa, säger han.

Det har blossat upp en diskussion om vaccinkravet på något sätt skulle vara diskriminerande, men beslutet går enligt föreningen inte emot rådande bestämmelser gällande otillåten särbehandling. Beslutet backas upp av medlemsorganisationen på riksnivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet