Det är oklart vad som händer med lokalerna där skolan varit. Foto: SVT

Folkhögskolan byter Dalkarlså mot Umeå

Publicerad

I mer än 30 år har Dalkarlså folkhögskola mellan Umeå och Robertsfors utbildat elever, men nu flyttas hela folkhögskolans verksamhet till Ålidhem i Umeå.

– Vi flyttar inte för att det är för lågt söktryck till skolan, säger rektor Stig Åsbringer.

Sedan några år tillbaka har Dalkarlsås folkhögskoleutbildningar successivt flyttat delar av sin verksamhet in till Ålidhems centrum. I Umeå finns 180 elever, i Dalkarlså ett 40-tal – och det är mest musikelever. Det här var Folkbladet först med att berätta.

– Vi har sedan fyra år tillbaka haft en filial på Ålidhem som vuxit kraftigt. Det är svårt med balansen när den verksamheten är huvudverksamheten. Vi vill ha en sammanhållen skolmiljö men en mötesplats mellan olika målgrupper, säger Stig Åsbringer.

Eventuellt namnbyte

Flytten ska vara klar nästa höst och planen är att ett internatliknande alternativ ska kunna erbjudas även i Umeå. 

Folkhögskolan kommer också eventuellt att byta namn.

– Jag kan inte säga att vi absolut ska ha kvar det. Men vi har inte tagit ställning. Det är självklart att frågan om namnet väcks eftersom vi lämnar Dalkarlså, säger Stig Åsbringer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer