Hör om hur Strömbäcks folkhögskolas har förändrats de senaste åren Foto: SVT

Stora förändringar på folkhögskolorna – flera byter fokus

Publicerad

Allt fler av de sju folkhögskolorna i Västerbotten flyttar fokus från de konstnärliga linjerna till att satsa mer på studie- och yrkesförberedande utbildningar. Detta för att vara en tydligare brygga till arbetsmarknaden.

På Strömbäcks folkhögskola har tre linjer lagts ned i närtid. Det började med tolklinjen. I höstas stängdes sedan den anrika journalistutbildningen ned och efter årsskiftet meddelade skolan att esportlinjen inte kommer fortsätta. I stället har krutet lagts på en undersköterskelinje och en polisförberedande utbildning.

Detta är i linje med hur folkhögskolorna strukturerar om sina prioriteringar – bland annat jobbar man för att fylla upp det tomrum som finns på arbetsmarknaden.

– Förändringen har varit ganska stor. Bara de sista fem åren har det hänt jättemycket, säger Lars Johansson, rektor på Strömbäcks folkhögskola.

Högt söktryck

Studievanorna har förändrats och flera av de estetiska linjerna har fått bytas ut mot bland annat utbildningar inom vård och omsorg. Men studieviljan har samtidigt fått ett uppsving och trycket på folkhögskolorna är högt. 

Dalkarlså folkhögskola har gått från omkring 15 elever som studerar allmän linje till att ha passerat 100-strecket.

– Det är en helt annan verklighet i dag. Vi har gått från att vara en liten internatskola till en stor verksamhet. Arbetsmarknaden är en väldigt stor del i det, säger Stig Åsbringer, rektor vid Dalkarlså.

Flyttar till stan

Sedan tidigare har man haft en filial i Umeå men nu har verksamheten har blivit så pass stor att man beslutat att helt lämna Bygdeå och i stället flytta till länsresidenset för att på så vis sy ihop verksamheten.

– Det är en ökad attraktionskraft i stadsmiljön. Vi vill höja kvaliteten på våra undervisningslokaler bland annat. Vi kan inte investera på samma sätt så långt från stan, säger Åsbringer.

Till hösten kommer hela verksamheten finnas i centrala Umeå. Men att lämna den klassiska folkhögskolemiljön på internatet är förstås en tudelad fråga. Nya fräscha lokaler eller folkhögskolekänsla?

– Från början tyckte jag inte det var så nice. Men efter att jag varit där och tittat tror jag det kommer bli superbra faktiskt, säger Tobias Rapp, som studerar musik på Dalkarlså.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.