Folkinitiativet: Respektera valresultatet

Uppdaterad
Publicerad

Folkinitiativet i Sorsele som drivit frågan om folkomröstning om vindkraft i kommunen kräver nu att politikerna respekterar valresultatet i omröstningen.

– Valdeltagandet var mycket högt och en klar majoritet av befolkningen sa Nej. Det finns därför ingen anledning för kommunfullmäktige att inte följa vad majoriteten tycker, skriver Jonas Forsgren och Lars-Göran Holmlund från Folkinitiativet på Folkbladets insändarsida.

Folkinitiativets respresentanter oroas över att Ja-sidan inte tycker att valdeltagandet var tillräckligt högt för att resultatet ska följas.

Högt valdeltagandet

Insändarskribenterna menar att ett valdeltagande på 62,5 procent är ovanligt högt. De jämför med kommunalvalet 2014 då 76 procent av befolkningen röstade.

”Tillräckligt klar seger”

Jonas Forsgren och Lars-Göran Holmlund tycker också att nej-sidans seger är tillräckligt klar för att respekteras. De menar också att invånarna i Gargnäs valdistrikt, som ligger närmast Vattenfalls planerade vindkraftspark, deltog i valet i högre grad än övriga befolkningen, och i högre grad röstade nej.

Kommunfullmäktige ska den 25 april behandla frågan om folkomröstningsresultatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.