Det var sorselebon Jonas Forsgren som reagerade emot att kommunen gick så fort fram och att politikerna var så okritiska till vindkraftsetableringarna i Sorsele. Bland annat planerar Vattenfall 100 vindkraftverk, på mark som ägs av de båda kommunalråden i kommunen.
Jonas Forsgren började samla in namn för att få till en folkomröstning om frågan och fick ihop mer än 400 namn, vilket innebar att frågan måste tas upp i fullmäktige.
– Jag tycker att det har gått för fort fram, och jag tycker att konsekvenserna inte är utredda, sa Jonas Forsgren till SVT Nyheter Västerbotten i maj i fjol när namnen samlades ihop.
Allt vanligare med omröstning
Folkomröstningar på initiativ av medborgarna har blivit vanligare de senaste åren.
– Det har blivit betydligt vanligare. 2011 gjordes lagen om så att medborgarinitiativ blev lättare att tas upp. I Västerbotten har vi haft en folkomröstning om vården, och i Skellefteå har det folkomröstats om Centrumbron, säger Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet.
Dyrt för kommunen
Kommunalråden i Sorsele Kjell Öjeryd (V) och Roland Wermelin (C) är kritiska till omröstningen. De tycker båda att jävs-situtationen som markägandet innebär går att hantera, och dessutom blir en folkomröstning dyr för kommunen.
– Det är klart att det kostar, å andra sidan så finns det en anledning till att det blir folkomröstningar. Den representativa delen av demokratin förmår inte riktigt att hantera det här på ett legitimt sätt för medborgarna. Då är det här sättet man har att ta till, och då måste det nog få kosta, säger Magnus Blomgren.
Debatt inför omröstningen
Den 20 mars är det dags för folkomröstningen, förtidsröstningen börjar veckan innan. Och för att ge sorseleborna mer information inför beslutet arrangerar SVT Nyheter Västerbotten en debatt den 8 mars. Platsen är Folkets hus i Sorsele, debatten är öppen för allmänheten och sänds direkt på vår hemsida.