Fönsterrenovering intresserar många

Uppdaterad
Publicerad

Vad skulle ett hus vara utan fönster? Ganska mörkt antagligen. Men turligt nog inför sommaren håller Västerbottensmuséet en kurs I just fönsterrenovering.

Lagom till sommarens alla husbestyr håller Västerbottens Museet kurser i renovering av gamla fönster. Och intresset var stort för det var packat på byggnadsvårdscafeet. Målarmästare Mikael Burman från Sikeå Måleri var hårt ansatt av ivriga kursdeltagare.

– Vilken succe!

– Ja, jag tänkte ju det att det kommer säkert mycket folk men den här gången var det ju otroligt mycket, säger Mikael Burman.

Det är ett ganska pilligt göra att renovera gamla fönster. Man måste ha rätt verktyg och ganska mycket tålamod. Särskilt om man har ett stort hus med många fönster. Som Emelie Almroth råkar ha.

– Jo, jag och min sambo har köpt ett hus utanför Nordmaling som är från 1925 och det har 16 originalfönster som ska renoveras inom kort. Så vi är här fär att lära och få inspiration.

Om man är litet fördomsfull, å det är man ju, så var det ovanligt många kvinnor som dykt upp på kursen. Gamla som unga. Men är det inte ganska tråkigt att renovera fönster?

– Näää, eller ja det är klart det kräver sin kvinna eller man men det finns en glädje i det också, menar Karin Mannberg.

Och till alla som tänkte besöka nästa kurstillfälle. Kom i tid!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.