För höga zinkutsläpp från Blaiken under flera år

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppen av zink från Blaikengruvan har legat över de provisoriska rikvärden som funnit för gruvan ända sedan gruvan startade. Det framgår av en utvärdering som gjorts av företaget Hifab.

Balikengruvans uppmärksammades av Västerbottensnytt för några månader sedan när det visade sig att ungefär 200 kilogram zink och andra metaller varje dag läckte ut från gruvområdet.

Eftersom Scanmining som äger gruvan har förstatts i konkurs har det därefter pågått diskussioner om vad som ska göras för att stoppa utsläppen och hur snabbt detta ska ske.

Den utredning som nu har gjorts av konsultföretaget Hifab visar att gruvan redan från starten släppte ut för mycket zink. I genomsnitt har gruvan släppt ut 229 mikrogram zink per liter. Riktvärdet för utsläppen var 100 mikrogram.

Erik Carlsson som gjort utredningen gör bedömningen att zinkutsläpp på den nivån inte på någåt sätt påverkat Storjuktan. Det är bara i närområdet kring gruvan som utsläpp av den storleken kan orsaka skador.

Den nu aktuella utredningen har gjorts i samband med att miljödomstolen i Umeå ska fastställa slutliga villkor för utsläppen från Blaikengruvan.

Arne Müller

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.