Bilden har ingenting med artikeln göra. Foto: TT bild.

Förälder: ”Det blir en klassfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Balettakademiens vårföreställning i Umeå kan bli en dyr historia för familjer som vill gå och titta. En familj som SVT pratat med betalar drygt 700 kronor för sina biljetter. – Tråkigt att det ska bli en klassfråga, säger en mamma.

Till helgen har Balettakademien sina årliga vårföreställningar på Idunteatern i Umeå. De medverkande är främst barn och ungdomar, vilket innebär att många föräldrar, syskon och släktingar vill titta på showerna.

Biljetterna säljs på Ticnet, och en ordinarie biljett kostar 95 kronor, medan det för barn i åldern 2-12 år kostar 75 kronor.

Upplever att det blivit dyrare

En familj som SVT varit i kontakt med ska titta på föreställningarna både fredag och lördag, eftersom ett av barnen ska framträda. Mamman, pappan och det två andra barnen – ett av dem över tolv år – får totalt betala 720 kronor.

– Min upplevelse är att det blir dyrare varje år. Förr brukade vi bjuda med mormor och morfar. Nu känns det nästan pinsamt att göra det, om de ska betala så mycket för att se några minuter, säger mamman.

Sänkt barnpriserna

Stina Rodling, pedagogisk ledare på Balettakademien, menar att priserna inte har höjts på senaste – snarare tvärtom.

– Under mina år här, sedan 2010, har vi inte höjt priserna. Däremot har vi infört ett lägre pris för barn, det hade vi inte tidigare, säger hon.

Mamman som ska dit med sin familj känner en oro för att inte alla familjer kan delta.

– Jag blir ju fundersam om alla familjer har råd, eller om något barn som dansar inte har någon familj i publiken.

”Synd att det ska bli en klassfråga”

Hon får medhåll av en annan mamma:

– Det är synd att det ska bli en klassfråga. Dessutom det är det mycket kringkostnader i övrigt när man har barn som dansar, så det borde ingå i avgifterna tycker jag.

Terminsavgiften varierar mellan 990 och 1795 kronor.

Går till hyran

Stina Rodling berättar att biljettintäkterna behövs för att kunna täcka hyran av Idunteatern.

– Det är ingenting vi går plus på, säger hon, och påpekar att alla har ett eget val:

– Vi vet att många vill dit, men det är helt frivilligt att delta. En del har barn som är med i sex, sju grupper och det är det ju omöjligt att se alla, säger hon.

Speciellt med Idunteatern

Julföreställningarna brukar hållas på Folkets hus, och då är biljettpriserna ungefär hälften så dyra jämfört med vårföreställningarnas.

– Visst skulle vi kunna vara någon annan stans, där det kostar mindre. Men då skulle det bl flera små föreställningar istället, eftersom alla kanske inte skulle rymmas. Sedan är det roligt att erbjuda en föreställning på Idunteatern, på en riktig scen, med riktigt scenljus och publik, avslutar Stina Rodling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.