Foto: SVT

Föräldrar: ”Svårnavigerad” och ”kass”

Uppdaterad
Publicerad

Den suger, svårnavigerad, kass – det är några av omdömena om Umeå kommuns nya lärplattform Lärum.

I Lärum kan elever och lärare läsa scheman, dela information och lösa skoluppgifter. Men systemet är också till för vårdnadshavarna, i dataprogrammet görs barnens sjukanmälan och här finns också kommunikationen mellan skola och föräldrar.

Och medans systemet har fungerat rätt smärtfritt för elever och lärare, har det krånglat desto mer för vårdnadshavarna.

– När man loggar in så får man ett felmeddelande istället för den funktion man är ute efter, och det verkar uppträda väldigt slumpmässigt, det tar väldigt lång tid som man ska göra någonting, säger föräldern Fredrik Paulsson.

Kan det bero på att du inte är så van vid datorer?

– Nä det tror jag inte, jag har en bakgrund som IT-forskare, så vanan finns där.

Saknar app

Lärumplattformen har också fått kritik för att vara svårnavigerad, att det saknas app för mobil och platta och att det är omständigt när man som förälder måste logga in sig för att få reda på om det eventuellt finns ny information.

Många efterlyser vanliga mejl eller nån form av meddelande när det kommer ny information. Och enligt Umeå kommun är en app på gång, och man tittar också på möjligheten med avisering.

Inkörningsproblem

– Jag är övertygad om att vi kommer att kunna rätta till den här inkörningsproblematiken som vi haft, säger kommunens verksamhetsutvecklare Therese Vallin.

– Vi hoppas att användandet ska öka och att det ska bli så smidigt som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.