Föräldrar i Umeå hyllar förskolan. Foto: TT.

Föräldrar nöjda med förskolan

Publicerad

Föräldrar i Umeå har protesteras mot stora barngrupper och långa köer. Men när föräldrarna svarar på kommunens enkät är i princip alla nöjda med förskolan.

Umeå kommuns föräldraenkät på de kommunala förskolorna och familjedaghemmen visar att nästan alla föräldrar uppelever att förskolan är trygg och att deras barn trivs.

– Det är så klart glädjande med positiva resultat, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.

Nästan alla är nöjda

Sammanlagt 96 procent av de som svarat säger att de är nöjda eller ganska nöjda med förskolans pedagogiska verksamhet i stort och 92 procent svarar att de kan rekommendera sitt barns förskola till någon annan.

Men Moa Brydsten ser några frågetecken, bland annat att bara drygt sex av tio föräldrar svarat på enkäten.

– Det är tråkigt med rätt så låg svarsfrekvens, konstaterar Brydsten.

Protesterar mot stora barngrupper

Samtidigt har föräldrar i Umeå höjt kritiska röster kring storleken på barngrupperna i förskolan. Ett nätverk har bildats där man samlar in namn i protest.

En annan kritik som riktats mot kommunen är de långa väntetiderna på att få plats på förskola. Men det märks inte av i enkäten tycker Brydsten. Men hon säger att hon är medveten om att besked om placering i dag kommer sent och att kommunen jobbar med den frågan.

– Vi jobbar med den processen, så att man ska få besked tidigare för att man ska känna sig trygg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.