NHL-legendaren Stefan Persson ska inviga sargen i Bjurholm. Men det kanske inte blir riktigt lika hårda tag som under hans NHL-karriär, till höger testar Persson en Nordamerikansk variant med Boston-spelaren Mike Gillis som försökskanin. Foto: Privat/Bildbyrån

Före detta NHL-spelare inviger omtvistade sargen i Bjurholm

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare NHL-spelare, född i Bjurholm, kommer att vara med och inviga den omdiskuterade hockeysargen i Bjurholm nästa lördag.
– Han var den första från Europa att hålla i en Stanley Cup-buckla. Det är nog inte så svårt att lista ut vem det är, säger Pelle Lindqvist (L), ordförande i miljö- och byggnämnden, utan att avslöja namnet.

Lite skämtsamt vill han hålla spelaren hemlig – men det krävs bara en snabb googling för att komma fram till att det är Stefan Persson han pratar om.

– Folk brukar säga att Foppa är den största, men jag skulle vilja säga att han är större!

Efter tio år utan hockeyrink köpte Bjurholm i fjol in en sarg från Åsele kommun för 38 000 kronor. Men sargen kom aldrig upp – istället började man diskutera en försäljning.

Men då monterade tre hockeyintresserade politiker, däribland Pelle Lindqvist, upp sargen ändå. Sargbygget fick kritik – bland annat för att man byggde utan bygglov.

Sargen fick vara kvar

Delar av kommunstyrelsen diskuterade frågan i mitten av januari och kom fram till att sargen får vara kvar resten av säsongen.

Kan man dra något positivt ur att sargen blev så omdiskuterad?

– Ja, det tycker jag. Det blev självklart onödigt mycket jobb, men till exempel hade vi inte gjort någon grej av öppningen annars. Då hade vi inte haft någon invigning som vi ska ha nu, säger Pelle Lindqvist (L).

Eventuellt match mot ”sargbyggarna”

När sargen invigs nästa lördag kommer det att vara en konståkningsuppvisning samt en hockeyträning med Vännäs ungdomslag – och eventuellt en match mot ”sargbyggarna.” Och för Stefan Perssons närvaro finns inget särskilt planerat.

– Nej, han flyger upp och kommer vara på plats. Mycket mer än så är inte bestämt, säger Pelle Lindqvist (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sargbygget i Bjurholm

Mer i ämnet