Per Lindqvist (L) är ordförande i miljö- och byggnämnden i Bjurholms kommun. Foto: SVT

Byggnämndens ordförande byggde utan bygglov

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att hockeysargen i Bjurholm byggdes utan bygglov. En av de som monterade sargen är ordförande i byggnämnden.
– Det ser väl inte superbra ut, säger Per Lindqvist (L) till SVT Nyheter.

Tvisten om hockeysargen i Bjurholm går vidare. En av de heta frågorna har handlat om sargens bygglov. Oppositionsrådet Dagmar Schröder (S) sa att det saknades medan Per Lindqvist (L), ordförande i miljö- och byggnämnden, inte trodde det var nödvändigt.

Men ett bygglov ska alltid sökas på förhand när det kommer till byggen för offentliga ändamål.

– Lagens definition, det som är uppsatt olovligt och det som är uppsatt utan beslut är per definition ett olovligt byggande, eller vad det ofta kallas i folkligt tal ”svartbygge”. Rent krasst, det man borde ha gjort är att ha sökt om ett säsongslov som kan sträcka sig över säsongen eller flera år, säger Adam Bergqvist, bygglovshandläggare i Bjurholms kommun till SVT Nyheter.

”Ser inte superbra ut”

Per Lindqvist (L) berättar att det rådde lite osäkerheter på om det behövdes ett bygglov eller inte eftersom sargen skulle vara temporär.

– Men det är en sak det borde ha tittats mer på, säger han till SVT Nyheter.

Hur kan du som ordförande i byggnämnden inte ha bättre koll på att det krävs bygglov?

– Det är ganska enkelt, jag har inte hunnit ens bli introducerad i min roll. Jag är nyinvald har inte suttit på ett enda möte i byggnämnden än. Bara för att man blir vald till den posten får man inte all information intankad i huvudet direkt.

Rimmar det inte illa att ordförande för byggnämnden upprättar ett ”svartbygge”?

– Det gör det väl givetvis, det ser väl inte superbra ut. Det får man väl hålla med om, säger Lindqvist (L).

”De kommer få söka i efterhand”

Nu väntar diskussioner med kommunen där de som byggde sargen tar ansvaret för skötsel och drift av hockeyrinken. Men bygglov kommer fortfarande behöva sökas.

– De kommer att få söka i efterhand och det kommer inte vara några problem att få igenom själva bygglovet, förutsatt att fastighetsägaren inte emotsätter sig det. Eftersom det är en idrottsplats är det redan bestämt i detaljplanen att man ska bedriva idrottsliga ändamål och en hockeysarg innefattar det, säger Adam Bergqvist, bygglovshandläggare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sargbygget i Bjurholm

Mer i ämnet