Tedros Adhanom Ghebreyesus utsågs nyligen till ny generaldirektör för WHO. Foto: TT

Före detta Umeåstudent blir toppchef inom FN

Uppdaterad
Publicerad

Tedros Adhanom Ghebreyesus studerade epidemiologi vid Umeå universitet. Nu har han fått en toppost inom FN då han utsetts till ny generaldirektör för Världshälsoorganisationen, WHO.

Hela 189 av 193 medlemsländer i FN röstade när det skulle avgöras vem som skulle bli ny generaldirektör för WHO, FN:s organ som arbetar med att förbättra den globala folkhälsan. Tidigare har valet alltid skett i slutna styrelserum, men inte denna gång, det rapporterar Ekot på Sveriges Radio om.

Tedros Adhanom Ghebreyesus är före detta hälso- och utrikesminister i Etiopien och har bland annat studerat epidemiologi vid Umeå universitet. Han har tidigare arbetat mycket för att alla ska ha rätt till vård och för att minska dödligheten i u-länderna. Bland annat genom att leda den globala fonden mot aids, malaria och tuberkulos.

Ekot skriver att Tedros Adhanom Ghebreyesus sagt att han som WHO:s generaldirektör ska verka för att ingen ska behöva dö av fattigdom, utan att alla ska ha rätt till fri sjukvård.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i mobilen med SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.