Vattentornet i sin nuvarande tappning samt bild från 3D‐modell som visar hur solen faller mitt på dagen i juni månad. Foto: SVT/Tyréns AB

Föreslår att göra historiskt landmärke till bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Vattentornet i Holmsund har i en utredning klassats som ett historiskt landmärke med kulturmässiga värden. Men nu ser framtiden för vattentornet osäker ut när ett nytt bostadsområde planeras i området. Det föreslås att man kan öppna balkonger i vattencistern och göra det till bostäder, ha en caféverksamhet där – eller riva vattentornet.

– Driftmässigt har vi ingen användning för vattentornet, kommunen vill egentligen göra sig av med det och förhoppningen är att någon annan vill ta över det, annars är rivning ett alternativ, säger Tomas Strömberg, stadsarkitekt vid Umeå kommun.

Vattentornet har stått på Kassjöberget i Holmsund sedan början av 1950-talet. Det används inte längre, men är en synlig detalj från flera kilometers håll och har kommit att bli ett landmärke för Holmsund. Anledningen till att dess framtid nu börjat diskuteras är att kommunen har planer på att bygga ett nytt bostadsområde i Holmsund.

Föreslår caféverksamhet i vattentornet

I planbeskrivningen till det nya bostadsområdet Tallkronan 1 står det att särskilda bestämmelser behöver upprättas ifall vattentornet får en ny användning, så att det kan fortsätta vara ett landmärke och ett kulturhistoriskt inslag i Holmsund. I bedömningen har man skrivit att vattentornet tål att anpassas till bostäder, caféverksamhet, utsiktstorn eller liknande. 

Förra veckan hade kommunen ett samrådsmöte där flera ortsbor deltog. Efter mötet har kommunen tagit emot synpunkter på planbeskrivningen som innefattar så väl nya villakvarter som nya hyreshus i området kring Kassjöberget. Många ortsbor är kritiska till att två höghus, ett sex våningar högt och det andra åtta, planeras byggas alldeles intill vattentornet.

Ortsborna kritiska

Ortsborna menar höghus på den höjden skulle innebära insyn i deras bostäder, förfula landskapsbilden och utgöra en skuggbelastning. Det finns också åsikter om att en del av träden i det planerade bostadsområdet är över 300 år gamla och räknas som nyckelbiotoper vilket gör att de borde bevaras på ett bättre sätt.

Vid kommunen säger man att man ska samla in alla synpunkter, ta del av dem och fundera hur de kan tillmötesgå dem på bästa sätt.

– Vi tycker att det är viktigt med både villabebyggelse och flerfamiljshus. Det var längesedan något byggdes i Holmsund så jag tycker att det borde finnas ett underliggande behov av lägenheter, säger stadsarkitekten Tomas Strömberg.

Hans förhoppningen är att att beslut om områdets detaljplan ska fattas under hösten och att man därefter ska kunna komma igång med byggarbetet så snart som möjligt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.