Foto: Göran Segeholm

Författare från Umeå vinner årets Astrid Lindgren-pris

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och ungdomsförfattaren Kerstin Lundberg Hahn från Umeå vinner årets Astrid Lindgren-pris.

– Det är väldigt hedrande och det viktigaste erkännandet jag har fått för det jag jobbat med i 20 år, säger Lundberg Hahn.

Kerstin Lundberg Hahn som debuterade år 2000 med Kajsa och fågeltjuvarna och har sedan dess skrivit en rad böcker för barn och unga, bland annat Skuggan i väggen och Lyckokakan.

Vill verka i Lindgrens anda

Hon beskriver Astrid Lindgren som sin stora inspiration och hoppas kunna bidra till läsupplevelser för dagens barn.

– Om jag kan bidra till att ett barn får skratta eller fundera lite över livet så är jag så glad. Jag är jättetacksam om jag kan verka i Astrid Lindgrens anda, säger Lundberg Hahn.

Astrid Lindgren-priset, med en prissumma på 100 000 kronor, delas ut varje år till en författare inom barn- och ungdomslitteraturen. Priset delas ut av Rabén och Sjögren samt Astrid Lindgren AB. Årets pris delas ut i dag i Filmhuset i Stockholm.

Juryns motivering

”För ett högkvalitativt, läsarnära och brett författarskap som sprider berättandets kraft till såväl läsare som förmedlare och som med hög gestaltningsförmåga och originalitet skapar historier om dåtid, nutid och framtid.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.