Littfest är Sveriges största litteraturfestival – och växer

Uppdaterad
Publicerad

Nittiofyra författare, föreläsare och andra medverkande från åtta länder deltar på Littfest i Umeå – som har utvecklats till att bli Sveriges största litteraturfestival. På festivalen kommer besökarna nära författarna.
– Det tror jag är ganska unikt för Littfest Umeå, säger Erik Jonsson, en av koordinatorerna.

I helgen arrangeras Littfest, Umeå internationella litteraturfestival för tolfte året i rad.

– Jämfört med tidigare är årets Littfest betydligt större med fler gäster, fler författare och lokaler. Festen har svällt ut över hela staden och en hel vecka, säger Erik Jonsson.

Besökarna kommer nära författarna

Den marockanske författaren Abdel Ataia, den belgiska barnboksförfattaren Kitty Crowther, Theodor Kallifatides, Göran Greider och Åsa Lindeborg är några av de mest kända namnen som kommer till littfest. Och det blir också ett stort block med politiska seminiarier och debatter. De som har köpt sina biljetter får också chans att prata med författarna.

– Littfest skiljer sig från andra litterära arrangemang i Sverige och i Europa genom att författarna inte behandlas så mycket mer annorlunda än besökarna. De går på samma fester, äter mat vid samma bord, de hamnar ute i minglet och signerar sina böcker och träffar sina läsare och det tror jag är ganska unikt för Littfest Umeå, säger Erik Jonsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer