Basse är en av hundarna som blivit sjuka. Foto: Privat

Hundar kan ha förgiftats i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundägare på Umedalen i Umeå misstänker att någon försöker förgifta deras hundar. I fredags blev en hund sjuk efter att ha ätit köttfärs som låg på marken.

Alexandra Johansson var ute på en promenad vid Teaterallén på Umedalen i fredags. Hennes hund Basse hittade en hög med ett halvt kilo köttfärs på marken och innan Alexandra lyckades dra honom därifrån hade han tuggat i sig av den. Sen blev han sjuk.

– Jag blev jätteorolig och ringde veterinären så fort jag upptäckte att Basse började vingla och må dåligt, berättar Alexandra Johansson.

Fler drabbade

Veterinären konstaterade att det handlade om förgiftning och hunden fick dropp och kolblandning. Idag mår han bra men fler hundar är drabbade. Carina Alm Wallgren hittade också runt ett kilo köttfärs på en gångväg i området i fredags.

– Det var inga små mängder. Det var stora sjok i en öppnad förpackning. Vem lägger ut sånt, undrar Carina Alm Wallgren.

Hennes hund Maxi fick inte i sig något den här gången. Men för bara en och en halv månad sen blev han också hastigt sjuk efter att ha ätit något ute.

– Han låg inne på djurkliniken med dropp för att han var matförgiftad. Vi vet inte vad han fått i sig. Då gick det rykten om att det låg preparerat kött ute, men det är först nu vi hittat köttfärs och som hundägare gått ihop. Jag ska polisanmäla. Det har varit för mycket nu, säger Carina Alm Wallgren.

Köttet ska analyseras

Eftersom ägarna ser ett samband ska köttfärsen skickas på analys och händelserna polisanmälas.

– Jag vill veta om köttfärsen innehöll gift och om det var det som gjorde Basse dålig, säger Alexandra Johansson, som ska skicka köttet till Statens veterinärmedicinska anstalt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.