Det är minst en veckas domstolsförhandlingar som inleds i Hotell Lappland idag. Det handlar om att fastställa de miljömässiga villkor som ska gälla för gruvbrytningen och processverket i Fäboliden. Jämfört med de gruvor som hittills har kommit igång och som är aktuella så är detta den största. Lappland Goldminers planerar att bryta 5 miljoner ton malm per år i ett dagbrott som med tiden ska bli 1,5 kilometer långt och flera hundra meter djupt.
500 jobb i regionen
Uppemot 250 personer beräknas få jobb i gruvbrytningen och anrikningsverket, men med de jobb som kommer att behövas för transporter, service och annat kommer gruvan att kunna skapa omkring 500 jobb i regionen.
45 ton guld
Att bryta guld är ett letande efter nålen i höstacken – fast i stor skala. I Fäboliden finns mellan 1,5 och 2 gram guld i varje ton malm. Det låter som fruktansvärt lite, men är faktiskt snarast lite över genomsnittet för de guldgruvor som är igång i världen för närvarande. Hittills har Lappland Goldminers borrat över 3 mil i berggrunden i Fäboliden. Utifrån detta tror man med ganska stor säkerhet att det går att utvinna 45 ton guld i Fäboliden, med dagens guldpriser motsvarar det ett värde på sju miljarder kronor.
Men antagligen kommer det att så småningom gå att utvidga den brytvärda fyndigheten mycket mer. Hittills har man provborrat till knappt 500 meters djup, men berggrundens sammansättning är densamma ner till 1000 meters djup. Fyndigheten är inte heller avgränsad i längdriktningen.
Mottagningsplats för andra gruvor
Anrikningsverket i Fäboliden är också tänkt att bli mottagningsplats för malmen från andra gruvor i närområdet. Lappland Goldminers har redan fått en så kallad bearbetningskoncession för den närbelägna fyndigheten i Stortjärnhobben och intensiv prospektering pågår på flera andra platser i området.
Dåligt resultat hittills längs guldlinjen
Just nu går det ekonomiskt dåligt för de båda gruvor som hittills startats längs den så kallade guldlinjen. Både Scanminings gruva i Blaiken och Dragon minings guldgruva i Svartliden har gått med förlust det senaste året. I Blaiken blir det konkurs om den pågående rekonstruktionen inte ger snabba resultat och så sent som i förra veckan hotade Dragon minings svenske vd med nedläggning sedan miljödomstolen avslagit bolagets begäran om utökad brytning.
Problemen för de andra bolagen i området reser naturligtvis frågan om hur gruvan i Fäboliden ska klara sig. Speciellt som guldhalten i Fäboliden är betydligt lägre än i Svartliden. Grundbulten är storskalig brytning. Fem miljoner ton per år är mångdubbelt mer än brytningen i de andra gruvorna i området. Lappland Goldminers vd Karl-Åke Johansson jämför gruvan med Bolidens gruva i Aitik, som trots mycket låg kopparhalt nästan alltid varit lönsam genom att brytningen har kunnat bedrivas i dagbrott och i mycket stor skala.
Att döma av den preliminära lönsamhetsstudie kommer gruvan också att gå ihop, utan problem. Ändå är lönsamhetsberäkningen gjord utifrån ett guldpris på 504 dollar per ounce guld. Under tisdagen låg guldpriset nära 760 dollar per ounce.
Investering på 1,125 miljarder krävs
Om miljödomstolen före årsskiftet ger sitt tillstånd till att starta verksamheten återstår ytterligare en etapp innan arbetet med att bygga upp gruvan och anrikningsverket kan dra igång. Det gäller att få fram pengarna till en investering på 1125 miljoner kronor.
– Även om inledande diskussioner har förts med banker och andra tänkbara finansiärer så kan arbetet med att ordna finansieringen dra igång på allvar först när alla tillstånd är klara, säger Tomas Björklund som arbetar med finansieringsfrågorna inom Lappland Goldminers.
Den finansiella oron under de senaste månaderna har gjort att marknaden för företagsobligationer frusit inne. Därmed är en tänkbar möjlighet för finansieringen av gruvan stängd.
– Samtidigt går guldpriset vår väg just nu, konstaterar Tomas Björklund.
Den snabba guldprisuppgången är den andra sidan av myntet när det gäller den finansiella oron. Oron på finansmarknaderna har bidragit till det ökade intresset av att köpa guld den senaste tiden och bidragit till den snabba uppgången av guldpriset.
Just nu ser det alltså ljust ut för gruvprojektet och om det går som Lappland Goldminers tänkt sig kommer brytningen och guldproduktionen kommer igång 2009.
Arne Müller