Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om varför man tagit beslutet: ”Vi ställer inte stad mot land” Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Förlossningen i Lycksele stänger i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningen i Lycksele stänger ner under tre veckor i slutet på juli och början av augusti. Anledningen är bristen på barnmorskor och att det enligt region Västerbotten inte gått att hitta vikarier för att lösa situationen på förlossningen. Kvinnor som ska föda under perioden hänvisas till Umeå eller Skellefteå. 

Av de tio barnmorskor som fanns på avdelningen så har två sagt upp sig och två har sjukskrivits. Sommarbemanningen på förlossningen i Lycksele var, enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa, i stort sett klar. Regionen menar dock att en stängning av avdelningen är det enda möjliga alternativet för att de barnmorskor som är kvar ska få någon semester.

– Det är en unik och väldigt beklaglig situation, säger Brita Winsa.

I april rapporterade vi om att gravida i Umeå kan behöva åka till Skellefteå eller Lycksele för att föda barn. Brita Winsa säger att man arbetat hårt för att lösa situationen på förlossningen vid Norrlands universitetssjukhus och att situationen med barnmorskebristen på förlossningen i Lycksele uppstod sedan.

Gravida kommer kontaktas

De gravida som beräknas föda två veckor före och efter den planerade stängningen kommer att kontaktas av personalen. Det är 50 gravida som berörs av stängningen och de som bor närmare Skellefteå kommer att hänvisas till Skellefteå Lasarett och de som bor närmare Umeå kommer att hänvisas till Norrlands universitetetssjukhus. 

Olov Grankvist, verksamhetschef vid Centrum för obstetrik och genekologi i länet säger att man gör bedömningen att lösningen är patientsäker i och med att regionen kontaktar de som berörs, planerar individuellt och svara på frågor, men att han förstår att det kan skapa oro.

– Vi har full förståelse att det här kommer att väcka frågor och kanske skapa en del oro kring hur det ska bli. Även att det kan kännas besvärligt att åka längre bort från hemorten för att föda än vad man räknat med, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter