Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi är för få” – hör om situationen på förlossningen i Umeå.

Akut brist på barnmorskor i Umeå i sommar – gravida kan skickas till Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Personalbristen på förlossningen i Umeå ser extra allvarlig ut inför sommaren. Gravida i Umeå kan behöva åka till Skellefteå och Lycksele för att föda.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att vi ska skicka våra kvinnor 12-13 mil för att förlösas, säger Karin Järback barnmorska på förlossninge

De senaste somrarna har det varit svårt att få ihop semesterschemat på BB och förlossningen i Umeå. Förra året fick barnmorskorna inte besked om semestern förrän veckan innan de skulle vara lediga, berättar Karin Järback som är förtroendevald i Vårdförbundet och barnmorska på förlossningen i Umeå. I år ser det inte ut att bli bättre. 

– Vi har 60 veckor som vi inte täcker i juni, juli, augusti med personal, säger Karin Järback. 

Det är trötta barnmorskor som går mot en osäker sommar.  

– Vi är redan nu sju barnmorskor för lite och vi ligger på en beläggning till 100-120 procent större delen av året så vi jobbar hårt och är ganska slut, säger Karin Järback.

Personalbristen fortsätter

Ledningen har satsat på utbildningsinsatser och försökt locka hyr-barnmorskor från Finland och andra delar av Sverige, men personalbristen är ett faktum.

– Det är klart att om man upplever att det är dåligt bemannat, kan det göra att man inte dras till en sådan arbetsplats, säger Brita Winsa som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten.

Brita Winsa säger att de som väntar barn till sommaren inte behöver vara oroliga och att man i värsta fall får föda på förlossningen i Skellefteå eller Lycksele. Hon menar att personalsituationen blivit mer ansträngd än vad ledningen förutsett då många barnmorskor tar ut föräldraledighet under sommaren.

Tar ut föräldrapenning istället för semester

Karin Järback menar att det är många som tar ut föräldrapenning för att det är enda sättet att garantera sin ledighet.  

– Det är ett lätt sätt att säga att det beror på föräldrapenningen, men vi har det svårt med bemanning året runt hos oss, det är ju för att vi är för få, säger Karin Järback.

Regionen betalar ut 4 000 kronor för varje semesterdag som inte tas ut för att kompensera de barnmorskor som som inte får fyra veckors semester.

Kritiserar löneutvecklingen

Karin Järback tycker att det är för lite och framhåller att löneutvecklingen för barnmorskor i Västerbotten ligger efter jämfört med andra delar i landet.

Hör mer om kritiken och hälso- och sjukvårdsdirektörens svar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet