Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Landstingspolitikerna Anna-Lena Danielsson (S) och Marianne Normark (L) säger att barnmorskornas arbetssituation är ohållbar och att de vill se över vad man kan göra för att förbättra den. Foto: SVT

Politikernas löfte – ser över barnmorskornas situation

Publicerad

Nu kommenterar regionpolitikerna barnmorskornas arbetssituation. Både Socialdemokraterna och Liberalerna anser att problemen med stress och underbemanning måste lösas.

I veckan har SVT Västerbotten rapporterat om förlossningsvården, som trots satsningar från regeringshåll inneburit att barnmorskor väljer att lämna sin arbetsplats.

Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västerbotten, säger att hon är medveten om problemet med barnmorskornas arbets- och bemanningssituation.

Ska titta på arbetsmiljön

Kritiken från facken gäller både bemanningen, stress på arbetsplatsen och löneläget, vad kan ni göra åt det?

– Som politiker ska jag inte lägga mig i löneförhandlingen mellan parterna. Men det jag ser, som vi ska göra på en gång, det är att titta på arbetsmiljön, för att se vad man kan göra. Naturligtvis också se över hur vi ska kunna rekrytera fler barnmorskor.

– Majoriteten måste ta ansvar för det här, det är inte så att oppositionen inte har debatterat den här frågan i nämnd och fullmäktige, säger Marianne Normark (L), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hon fortsätter:

– Vi har varit kritiska länge, det är ju inte första sommaren, den här frågan har jag lyft flera gånger. Jag vill inte säga att det är ett lätt uppdrag att hitta barnmorskor men det är som att det är en överraskning varje år att: ”Oj, det fattas barnmorskor”, säger Marianne Normark.

”Vår viktigaste resurs”

Det låter på dig som att ni från liberalernas sida ändå är inne på att satsa mer på vården och barnmorskorna?

– Det säger jag hela tiden, spara på annat och satsa på sjukvården, utan personal, ingen vård. Det är ju vår viktigaste resurs.

Hör mer från intervjun och vad Anna-Lena Danielsson (S) tycker behövs för att lösa barnmorskekrisen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer