Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Västerbotten. Foto: SVT

Sjukvårdsdirektören om kritiken från barnmorskorna

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskor lämnar både Umeå och yrket, något som vårdförbundet menar beror på en dålig löneutveckling och en stressig arbetssituation. Brita Winsa som är hälso- och sjukvårdsdirektör säger att hon känner igen problematiken och har haft en dialog med de ansvariga cheferna.

Förlossningsvården i länet har haft ett tufft år med många barnmorskor som slutat och en personalbrist i framför allt Umeå som tvingat andra barnmorskor i länet att åka och täcka upp bemanningsluckorna som funnits.

– Vi hade ett intensivt arbete, särskilt då inför sommaren, det var ju också en covid-vår som påverkade bemanningen och hela läget på olika sätt, så vi hade diskussioner med cheferna om hur vi möjligtvis skulle kunna lösa situationen, säger Brita Winsa.

Är du nöjd med den lösningen?

– Jag är nöjd på så sätt att vi klarade av förlossningarna, att vi har kunnat ge en bra förlossningsvård till länets mammor, men det är klart att det har slitit hårt på personalen så vi behöver jobba vidare med det här för att hitta bra lösningar.

Vad ska man göra för att barnmorskor inte ska bränna ut sig och sluta för att det blir för tufft?

– Det handlar om väldigt många olika insatser, man ska få kompetensutveckling, man ska ha ett bra introduktionsprogram när man börjar vilket vi har satsat på nu för nya sjuksköterskor, så att man ska vilja vara kvar.

Dålig löneutveckling för barnmorskor är en av orsakerna till missnöje enligt vårdförbunden, vad tycker du om löneläget?

– Vi måste ju titta på alla våra personalgrupper i hela sjuksköterskegruppen och vi ser att sjuksköterskegruppen som helhet är den grupp som har haft den bästa löneutvecklingen de senaste fem åren. Vi har också lyckats få en något ökad lönespridning så att de som är särskilt yrkesskickliga har fått en bättre löneutveckling, säger Brita Winsa och fortsätter:

– Men vi får titta mer på det och se hur vi fördelar pengarna på bästa vis, det är klart att det ska löna sig att vidareutbilda sig och det ska löna sig att vara erfaren och skicklig i sitt jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.