Foto: SVT

Buss-appens funktion har inte fungerat – på åtta år

Uppdaterad
Publicerad

Länstrafiken i Västerbotten har haft planer på att införa en funktion i sin buss-app där resenärer kan följa bussarnas ankomst- och avgångstider i realtid. Men planerna har försenats – i drygt åtta år. Nu är löftet att den efterlängtade funktionen ska bli verklighet i höst.

Redan för tre år sedan rapporterade SVT Nyheter Västerbotten om buss-appen där resenärerna skulle kunna följa bussarnas ankomst- och avgångar i realtid. Redan då var GPS-funktionen försenad i fem år.

Appen har lanserats och resenärerna kan söka sin resa, köpa biljett och hämta hem en tidtabell. Men GPS-funktionen som gör att resenärerna ska kunna se vart bussen befinner sig har fortfarande inte lanserats. Länstrafiken Västerbottens vd Harriet Söder säger att funktionen är här inom en snart framtid.

– Vi har haft tekniskt strul, men till hösten ska det gå att se bussarnas realtid direkt i mobilen, säger hon.

”I efterhand var det inte det bästa”

Redan 2009 lovade Länstrafiken att resenärerna i realtid skulle kunna se var bussarna befann sig. Ett löfte som åtta år senare fortfarande inte blivit verklighet. Harriet Söder förklarar att en del som ligger bakom förseningen handlar om att man efter beslutet om investeringen fick det tufft ekonomiskt. Detta kombinerades med tekniska problem.

– Betalsystemet i bussarna har en GPS-fuktion som sänder ut data om var bussen befinner sig. Så vi valde att använda betalsystemet för att kunna sända ut realtidsinformationen till resenärerna. Det blev billigare för alla, men nu i efterhand var det kanske inte det bästa. Vi hade ingen tanke på att det skulle bli så här mycket tekniskt strul.

Hemsidan och mobilappen ligger efter

I juni månad blev samtliga tidtavlor i länet uppdaterade med realtid, men på grund av tekniska problem har Länstrafiken inte velat gå ut med realtidsfunktioner i ytterligare kanaler, så som på hemsidan och i mobilappen.

Vad beror förseningen på?

– Våra olika system har haft problem att kommunicera med varandra, det är ett slags inkörningsproblem, förklarar Harriet Söder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.