Stationshuset i Umeå. Foto: Helena Landstedt/TT

Försenat tåg skapade raseriutbrott hos passagerare

Uppdaterad
Publicerad

Ett tåg tillhörande SJ som anlänt försent till Umeå skapade raseriutbrott bland flera passagerare och personalen fick barrikadera sig inne i stationshuset. Händelsen är nu anmäld till Arbetsmiljöverket av tågpersonalen.

Efter att ett tåg ankommit 80 minuter för sent till Umeå från Stockholm missade flera passagerare sina anslutningar till övriga delar av länet.

Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket lyckades några resenärer boka taxi till sina destinationer, men personalen hade även kontaktat trafikledningen som meddelade att ingen ersättningstrafik kunde ordnas för övriga passagerare. Det var ett besked som inte mottogs väl hos resenärerna.

”Resenärernas reaktioner var mycket otrevliga. Vi fick utstå trakasserier och hånfulla ord på stationen. En resenär fick ett raseriutbrott och skrek över hela stationen”, skriver en av de anställda på tågbolaget.

Barrikerade sig inne på stationen

Flera av passagerarna följde efter personalen mot stationskontoret där personalen fick barrikadera sig i timmar.

”De slet i dörren och plingade på flertal gånger. Sedan stod de utför dörren. Vi stannade kvar två timmar innan vi vågade oss ut”.

Händelsen är nu anmäld som hot av två anställda till Arbetsmiljöverket och SJ säger till SVT att de i nuläget inte kan kommentera händelsen på grund av att det är en pågående process.

Men företaget skriver i ett mejl att: ”En händelse när medarbetare har blivit utsatta för trakasserier ser vi mycket allvarligt på och följer alltid upp internt”.

Svårt att få fram tillräckligt med ersättningstrafik

SJ förklarar att förseningen till Umeå beror på att tåget fick vänta på ett annat mötande tåg som var försenat.

Varför gick det inte att ordna ersättningstrafik till de resenärer som fick vänta i Umeå?

– Vi körde ersättningstrafik strax efter ankomst till Umeå för flera av de resenärer som hade byte till buss. Några resenärer fick tyvärr vänta till nästa förbindelse med linjebuss då det var svårt att få fram tillräckligt med ersättningstrafik som kunde köra hela vägen – en sträcka på drygt 37 mil. Vi bjöd dessa resenärer på mat och dryck i Umeå, säger Simon Hermansson i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.