Forskare: Uteförskolor stressar barnen

Uppdaterad
Publicerad

Forskare ifrågasätter nu om små barn ska gå i så kallade uteförskolor. Efter att man uppmätt högre nivåer av stresshormonet kortisol hos barn som går på uteförskola än hos barn som går på vanlig förskola.

Tidigare studier har visat att vuxna som vistas utomhus i gröna miljöer blir mer avstressade. Den här studien, som genomfördes i Malmö i maj månad med 167 deltagande barn från olika typer av uteförskolor, visar alltså det motsatta.

Fysiskt påfrestande

Enligt docenten och läkaren Margareta Söderström som genomfört studien inom ramen för Karolinska institutet tillsammans med forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, har barnen vid uteförskolor högre nivåer av kortisol i kroppen.

Teorin är att det är en fysisk påfrestning för den lilla kroppen att vara utomhus mycket, särskilt om det är kallt ute, och då svarar kroppen med att producera mer stresshormon.

Uteförskolor inte för mindre barn

Det här, i kombination med en norsk studie som visar att små barn under tre år vid uteförskolor inte är mindre sjuka än barn vid vanliga förskolor, innebär att Söderström menar att det kan vara en god idé att vänta med att placera sitt lilla barn vid en renodlad uteförskola.

Mer om det här hittar du på SVT:s Smålandsnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.