När Alexander Fleming upptäckte penicillinet år 1928 var det en slump. En revolution för mänskligheten med botemedel mot svåra men även enkla sjukdomar som tidigare innebar en säker död. Men de senaste 40 åren har forskningen kring antibiotika stannat upp och alltfler bakterier blir motståndskraftiga.
– Det här är ju något som vår generation har levt med att blir man sjuk så tar man lite antibiotika men jag tror att alla är medvetna om att det är ett skrämmande problem som trycker på alltmer, säger Fredrik Almqvist, kemiprofessor vid Umeå Universitet.
Extrema förhållanden
Fredrik Almqvist och hans forskarkollegor har därför allierat sig med ett norskt forskarteam för att leta efter nya antibiotika i organismer som lever under extrema förhållanden i Norska havet.
– Det är ju kolsvart där några månader per år och sedan är det ljust dygnet runt, säger Fredrik. Det är spännande temperaturer för golfströmmen kommer upp och så har vi de kalla strömmarna från norr så vi tror att chansen att hitta något nytt är större än där vi tidigare letat, säger han.
Men det är bråttom. Rapporter om operationer eller behandlingar som undviks på grund av infektionsrisker hotar den vård vi vant oss vid sedan Alexander Flemings upptäckt för snart hundra år sedan
– Alla måste med gemensamma krafter jobba mot att hitta nya antibiotika för annars är vi tillbaka där vi var för hundra år sedan och då dog man ju av exempelvis lunginflammationer, menar Fredrik Almqvist.
Stefan Rehnman