Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Risken för matallergi hos barn minskar om mamman äter varierad kost under graviditeten – hör forskaren förklara i videon. Foto: Martina Holmberg/TT, Jessica Gow/TT

Forskning vid Umeå universitet visar: Varierad kost under graviditeten kan minska barnallergi

Uppdaterad
Publicerad

Om mamman äter en varierad kost under graviditeten så minskar risken för allergi hos barnet. Det handlar om frukt, grönt och fisk, enligt en stor studie som gjorts vid Umeå universitet.

– Vi ser en tydlig skillnad på vad mamman ätit under graviditeten och risken för exempelvis matallergi hos barnet redan vid ett och ett halv års ålder, säger Christina West, professor i pediatrik vid Norrlands universitetssjukhus.

Tydligt resultat

3 200 mammor och barn i Västerbotten har följts i den stora så kallade Northpopstudien. Forskarna har tittat på eksem, matallergi  och astma. För matallergi är resultatet tydligt.

– En varierande kost hos mammorna är klart skyddande för barnet, säger Christina West.

Hör henne berätta mer om vilken typ av kost det handlar om i videon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.