Foto: TT

Förskolevikarier känner sig bedragna på LAS-dagar

Publicerad

Vikarierande barnskötare i Skellefteå som närmar sig inlasning blir skrivna som ”outbildade förskollärare” för att kommunen inte ska behöva anställa dem. Det menar personal på flera förskolor i kommunen, rapporterar Norran.

I och med att vikarierna får en ny titel så placeras det i en ny LAS-lista, och ”tappar” därmed de dagar de redan tjänat ihop. Än mer problematiskt blir det när Skellefteå kommun endast anställer folk med utbildning, vilket i praktiken betyder att dessa ”outbildade förskollärare” aldrig kan få en tillsvidareanställning.

– Det var ingenting som chefen informerade om, utan det vara bara hur positivt det var för mig som fick en tusenlapp mer i lön. Jag känner mig ju lurad, säger Tina, som egentligen heter något annat, till Norran.

”Ett sätt för arbetsgivaren att komma undan”

Enligt fackföreningen Kommunal är nästan 70 personer i dagsläget runt om i kommunen skrivna som ”outbildade förskollärare”, en yrkeskategori som kommunen började använda så sent som hösten 2016. 

– Vi kan ju inte se det som något annat än ett sätt att kringgå LAS, eftersom många av dem det handlar om har passerat sina 720 dagar. Det är ett sätt för arbetsgivaren att komma undan, säger Gun-Britt Jansson, ordförande för Kommunal i Skellefteå, till Norran.

”Måste vara ett missförstånd”

På Skellefteå kommun erkänner man att bristen på personal går ut över bemanningen på förskolorna, men menar samtidigt att det inte förekommer något systematiskt LAS-fusk från deras sida.

– Det måste vara ett missförstånd. När vikariatet som förskollärare går ut så kan de anmäla sig i vikariepoolen och göra sig tillgängliga igen, och så fort de gör en dag som barnskötare är de tillbaka på barnskötarlistan, säger Monika Johansson, stabschef på skol- och kulturkontoret, till Norran.

Hon betonar vikten av att vara en schysst arbetsgivare och säger vidare att förvaltningen ska ta upp frågan efter semestern.

– Men är det så att det råder några missförstånd kring det här så måste vi reda ut det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.