Akutchefen kritisk till förslag om sommarstängd primärvårdsjour i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett förslag att stänga primärvårdjouren i Umeå under åtta i veckor i sommar. Nu vänder akutchefen i Umeå sig mot förslaget.

– Vi hamnar i ett etiskt dilemma om vi ska hänvisa patienterna till vårdcentraler till nästa dag eller ta emot de och det drabbar de patienter som har behov av akutvård, säger Paula Johagen verksamhetschef på akuten vid NUS.

Bemanningsproblematiken gör att det finns ett förslag att stänga primärvårdsjouren i Umeå på veckorna. Den blir bara öppen lördag och söndag, enligt förslaget.

De verksamhetschefer som står bakom förslaget tror inte att det kommer leda till ökat tryck på akuten och menar att patienterna ska vända sig till primärvården.

Vårdkrisen i Västerbotten

– Primärvården brottas redan med högbelastning. De tål inte ytterligare tryck, menar Paula Johagen.

Verksamhetschefen för primärvårdsjouren vill inte kommentera förslaget innan politiken sagt sitt.

– Inget är beslutat ännu så det blir svårt att kommentera, skriver Karl-Gustav Forsberg verksamhetschef för primärvård öst i ett sms till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet