Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Primärvårdjour och hälsocentraler stänger i sommar: ”Är kris”

Uppdaterad
Publicerad

Moröbacke och Kåge hälsocentraler stänger i åtta veckor i sommar. Bureå hälsocentral håller stängt under fyra veckor – enligt ett förslag från förvaltningscheferna. 

Patienterna hänvisas istället till andra hälsocentraler.

– Det är fruktansvärt, var skall jag ta vägen. Jag kan inte åka till Ursviken, det är en mil och jag behöver träffa läkare ofta, säger Ina Lestander.

Orsaken till nedstängningen är brist på läkare och det går inte ens att få tag i hyrläkare.

– Det är kris och besvärligt att få tag i personal. Det går inte alls. Vi ser ingen annan lösning än att stänga, säger Margareta Löfgren (V) ordförande i utskottet för primärvård och tandvård.

I inlandet blir det som ifjol: växelvis stängning av hälsocentralerna. I Umeå stängs primärvårdsjouren på veckorna. Den blir bara öppen lördag och söndag. Istället ökar möjligheten att boka läkartider på hälsocentralerna i Umeå.

Politikerna ska ta beslut

Att trycket på akuten kommer att öka tror inte ledningen på. Förslag till sommarstängningarna kommer från förvaltningscheferna.

Det är nu upp till politikerna att fatta beslut.

– Mycket dåligt, men då dom inte har några läkare och sköterskor är det väl inget annat göra, säger Per-Olof Nordkvist på väg in till ett besök på Moröbacke Hälsocentral.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.