Hör Gunnel Olofsson i Jörn om oron över att hälsocentralen stänger över sommaren Foto: SVT

Hälsocentralen i Jörn stängs under sommaren – oro att den inte öppnar igen

Uppdaterad
Publicerad

Från första juni till sista augusti håller primärvårdsmottagningen i Jörn helt stängt. För all rådgivning, bokning och receptförnyelse måste nu jörnsborna åka antingen till Boliden eller de sex milen till Skellefteå och Heimdalls hälsocentral.

Gunnel Olofsson har jobbat inom hemtjänsten i många år och tycker sig ha sett hur trenden vänt åt fel håll.

– Jag blir orolig för om den alls kommer att öppna igen, säger hon och utvecklar sitt svar i klippet.

Vårdkrisen i Västerbotten

Turerna kring hälsocentralen har under de senaste åren varit många, och senaste tiden har Region Västerbotten drivit primärvårdsmottagningen som en filial med både begränsade öppettider och bemanning.

Inga planer på att stänga

I sommar stänger primärvårdsmottagningen helt från första juni till sista augusti. Patienter i Jörn hänvisas i stället till mottagningarna i Boliden eller Heimdalls i Skellefteå.

Det är många som är oroliga över att ni kanske aldrig öppnar mottagningen i Jörn igen, vad säger ni till dem?

– Det är i sådana fall ett politiskt beslut som kommer ligga till grund för det och något sådant beslut är inte fattat ännu, säger Dan Thorn, tf verksamhetschef Bolidens hälsocentral.

Många menar att om det går bra att stänga under sommaren kanske det är lika bra att sedan aldrig öppna igen?

– Det är absolut inte vår mening att det här ska vara något nedläggningstest utan vi gör det här för att klara sommaren helt enkelt. Vi har inga vikarier utan vi halverar i princip personalstyrkan i sommar, då måste vi göra det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet