Britt-Marie Lindgren, universitetslektor i omvårdnad, är positiv till förslaget att införa en ny yrkeslegitimation för avancerade specialistsjuksköterskor. Foto: SVT

Regeringens utredare föreslår ny yrkeslegitimation för sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens utredare föreslår att Sverige inrättar en ny yrkeslegitimation för avancerade specialistsjuksköterskor.

På Umeå universitet där sjuksköterskor kan vidareutbilda sig tycker man att det är ett steg i rätt riktning.

– Jag är väldigt positiv till förslaget, säger Britt-Marie Lindgren, universitetslektor i omvårdnad.

På Umeå universitet finns en masterutbildning i omvårdnad där sjuksköterskor kan vidareutbilda sig för att utföra mer avancerad vård.

En avancerad specialistsjuksköterska har specialkompetens inom ett område och kan då också självständigt göra kliniska bedömningar. De kan till exempel få ordinera röntgen, provtagning och göra bedömningar av odiagnostiserade patienter – med andra ord sådant som tidigare endast läkare fick göra.

Nu föreslår regeringens utredare bland annat att införa en ny roll som avancerad kliniskt specialistsjuksköterska, AKS.

”Utbildningen ska vara tvåårig och ligga till grund för egen yrkeslegitimation. Den ska ge fördjupade kunskaper inom både medicinsk vetenskap och vårdvetenskap och innebär en ny karriärväg för sjuksköterskor”, skriver utredaren på regeringen.se.

”Tycker det är dags”

En yrkeslegitimation skulle enligt Britt-Marie Lindgren, universitetslektor i omvårdnad, vid Umeå universitet, betyda mycket.

– Det har funnits under lång tid i andra länder och jag tycker att det är dags att vi i Sverige har det. Utbildar man sig mer och utbildar sig inom vissa områden kan man också jobba mer självständigt och man kan också ha egna mottagningar, säger Britt-Marie Lindgren, universitetslektor i omvårdnad, vid Umeå universitet.

I region Norrbotten har satsningen på avancerade specialistsjuksköterskor varit lyckad och bidragit till att Hälsovårdscentralen i Övertorneå inte har brist på varken läkare eller sjuksköterskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.