– Jag är en person som vill utveckla mig och den här tjänsten ställer högre krav på mig, säger Maria Rännare avancerad klinisk sjuksköterska i Övertorneå.

Ny yrkesroll räddar kvar vården i glesbygden

Uppdaterad
Publicerad

Hälsovårdscentralen i Övertorneå var först ut i Norrbottens län med sjuksköterskor som vidareutbildat sig till den nya yrkesrollen avancerad klinisk sjuksköterska. I hela landet arbetar idag ett 30-tal, varav 20 utbildar sig eller jobbar i Norrbotten. Sköterskorna har fått större befogenheter och kan därmed ta en del av de patienter som tidigare automatiskt krävde läkarbesök.

Satsningen har bidragit till att hälsocentralen, till skillnad från många andra, inte har brist på vare sig läkare eller sjuksköterskor.

Den svenska sjukvården kommer att tvingas anpassas till att vi lever allt längre med följden att vi drabbas av flera olika sjukdomar. Det ställer hårda krav på primärvården som samtidigt har svårt att rekrytera personal.

Som en del i att lösa den svåra ekvationen satsar Region Norrbotten på en ny yrkesroll: avancerad klinisk sjuksköterska, AKS.

Större befogenhet

Sjuksköterskorna som vidareutbildats får ökade befogenheter att diagnostisera och behandla patienter. De får till exempel ordinera röntgen, provtagning och göra bedömningar av odiagnostiserade patienter – med andra ord sådant som tidigare endast läkare fick göra.

Denna yrkesroll har funnits länge i en rad andra länder, däribland Finland, och Elisabeth Eero som är verksamhetschef på Hälsocentralen i Övertorneå valde redan för flera år sedan att skicka två av sina sjuksköterskor till Yrkeshögskolan Novia i Vasa, för utbildning.

Övertorneå först i länet

Titten österut gav Övertorneå möjligheten att bli först i länet med den nya befattningen. Nu, tre år efter att de två sköterskorna Maria Rännare och Mari Huhtanen påbörjat sina nya anställningar, kan man konstatera att satsningen bidragit både till att man har full bemanning vad gäller läkare och att man inte har problem att rekrytera sjuksköterskor.

– Vi klarar av tillgängligheten, patienter som annars hade fått vänta länge får nu träffa Mari eller Maria. Om de behöver, kan de förstås konsultera läkare eller självfallet skicka patienten vidare till läkare om så behövs. Vi har börjat arbeta mer i team och arbetsmiljön har blivit bättre för alla. Vi har blivit en attraktiv arbetsplats, säger Elisabeth Eero.

”Jag vill utveckla mig”

Möjligheten till vidareutbildning gläder Maria Rännare.

– Jag är en person som vill utveckla mig och den här tjänsten ställer högre krav, det ger mig chansen att växa i min yrkesroll och ändå bli kvar här i Övertorneå. Annars kanske jag hade flyttat till ett större sjukhus eller till och med bytt yrke.

Utbildningen i Vasa var på 1,5 år, men hon och kollegan studerade på halvfart för att kunna arbeta halvtid.

– Det var också mycket bra. Vi behöll kontakten med jobbet hela tiden. Tjänsten innebar också att vi fick mycket högre lön och det är ju positivt, säger Maria Rännare.

Många utmaningar

När SVT Nyheter Norrbotten hälsar på hos hälsocentralen återkommer Elisabeth Eero till teamarbetet.

– Vi har många utmaningar framför oss och då krävs det att alla känner sig delaktiga. Det viktigaste är patienten och därför frågar vi vad de behöver och vill ha, säger Eero.

En annan del i utvecklingen av hälsocentralen och servicen till patienterna är att nyttja den digitala tekniken. Det är runt 18 mil mellan Övertorneå och Sunderby sjukhus. För att inte minst de äldre patienterna ska slippa den långa resan har man satsat på att via sitt akutrum kunna koppla upp sig digitalt mot läkaren i Sunderbyn.

Kommande satsningar

– Vi har flera kommande satsningar som vi vill göra när det gäller e-hälsa, säger Elisabeth Eero.

Hon vill rekommendera andra att ta efter det arbetssätt som man infört i Övertorneå, inte minst AKS-tjänsterna.

– Det här borde man genomföra i hela Sverige och kommunerna borde ha den här kompetensen för att minska på bollandet av patienter mellan olika instanser.

I nuläget arbetar runt 30 avancerade specialistsjuksköterskor i Sverige, och Norrbotten ligger i framkant i landet i satsningen på den nya yrkesrollen. För närvarande finns här cirka 20 AKS, varav en del redan arbetar medan några fortfarande utbildar sig. Det kan man idag göra på masternivå vid universitet i Umeå, men samtal förs om att starta en utbildning vid Luleå tekniska universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.