Foto: SVT.

De saboterar för forskarna – för att rädda tjädrarna

Publicerad

Nu kommer kraftiga protester från jägare och ortsbefolkning i Dikanäs mot de tyska forskare som fångar tjäderhönor längs grusvägarna i området. Tjädrarna ska flyttas till naturreservat på gränsen mellan Polen och Tyskland. Dikanäsborna menar att det är förödande för tjäderstammen och i ett försök att lindra effekterna försöker de nu sabotera arbetet.

Med hjälp av bil och stora håvar har personal från naturreservaten i Tyskland och Polen fångat betande tjäderhönor längs vägarna i Dikanäsområdet under förra veckan. Projektet har pågått under fem år och enligt Naturvårdsverket ska totalt cirka 350 tjädrar och 150 orrar exporteras till Tyskland. Men nu kommer kraftiga protester från ortsbefolkningen.

– Man blir ju bekymrad och bestört, det känns som att de utrotas, säger småviltsjägaren Kicki Ahlenius.

Tillsammans med andra småviltsjägare i området gör hon nu allt hon kan för att sabotera fångsten av tjädrar.

– Vi vill stoppa allt, de få hönor vi har kvar ska vara kvar. Vi ser när de kommer och det är ju allmän väg och vi får ju åka här och störa lite, jag vet inte om man kan kalla det sabotage, säger Kicki Ahlenius.

Besviken på kommunikationen

Enligt Naturvårdsverket finns det cirka 350.000 häckande tjäderpar i Sverige. Men allt fler röster menar att siffran inte stämmer. Kurt Olof Edström i Åsele har inventrat tjäder i Åseleområdet åt Sveaskog och SLU under 20 års tid. Han menar att tillgången på tjäder har minskat dramatiskt och att infångandet av tjäder slår hårt mot stammen.

– Jag kan förstå att jägarna tycker att det känns bittert att de kommer hit och fångar fåglar, säger Kurt-Olof Edström.

Naturvårdsverket har gett sitt tillstånd för projektet menar att tjädrarna räcker till för export. Det  är också sanktionerat och genomfört med hjälp av Jägareförbundet. Men Kurt-Olof Edström är ändå kritisk.

– Jag tycker att det är dåligt att man inte fört en dialog med lokalbefolkningen, säger Kurt-Olof Edström.

”En omhuldad art”

På Naturvårdsverket säger Per Risberg att det getts tillstånd av jakträttshavare inför projektet, men att han ändå kan förstå upprördheten hos enskilda jägare.

– Det är ju en omhuldad art, så jag kan förstå om folk reagerar mot att det fångas in exemplar här, men vi har gjort bedömningen att det antal som får fångas inte äventyrar populationen, säger Per Risberg till SVT Nyheter Västerbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer