Skärmdump från annonsen mannen lagt ut i sociala medier. Foto: Polisen

Försökte sälja björnskinn på nätet – döms

Publicerad

En man i 30-årsåldern boende i en av Umeås kranskommuner ville sälja skinnet från en nyskjuten brunbjörn på Facebook. Det blev ingen affär och istället hamnade mannen inför rätta.

Det var förra sommaren som mannen annonserade ut skinnet från en brunbjörn i sociala medier. Eftersom brunbjörn är en skyddad art är det förbjudet att sälja björnskinn om man inte har ett CITES-intyg från Jordbruksverket, vilket mannen saknade.

Ville kolla intresse

Till sitt försvar menar mannen att han kollade om det fanns något intresse för björnskinnet och att han i sådana fall tänk kolla upp vilka regler som gäller. Den förklaringen köper inte rätten utan dömer honom för artskyddsbrott.

Istället för att få de 8 000 kronor som mannen försökte sälja skinnet för ska han nu istället betala sammanlagt närmare 10 000 kronor i böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.