Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här lyfts bostäderna på plats Foto: SVT

Första bostäderna för Northvoltjobbarna på plats i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

De första lägenhetsmodulerna för byggjobbarna som ska bygga Northvoltfabriken kom på plats på det gamla fabriksområdet Scharins i Ursviken på måndagsmorgonen.

– Det handlar om drygt trehundra moduler där fyrahundrafyrtio byggjobbare ska få bo så det här blir ett av Sveriges största entreprenörsboenden, säger Viktor Tegenfeldt som är projektledare.

De första jobbarna får flytta in i slutet på juni och hela området kommer att stå klart om fyra månader, i slutet av augusti. Lägenhetsmodulerna kommer med båt till Skellefteå hamn och fraktas med lastbil till Ursviken. Ett norskt företag med erfarenhet av liknande byggen i oljebranschen ansvarar för att bygga upp lägenheterna.

– Ja, vi är vana så det går som på löpande band, säger Bengt Blom som är byggledare från Narvik.

Så ska det se ut när alla tio moduler är på plats, där 440 byggnadsarbetare ska bo. Foto: Berno Jonsson/SVT

Ny stadsdel växer fram

Stora lyftkranar lyfter de färdiga små husen på plats och de ställs på varandra. Det blir som en helt ny liten stadsdel som ställs i ordning i Ursviken något som också kommer att öka trycket på infrastrukturen i området.

– Ja, vi är medvetna om att det blir ökat tryck på vägar och service men vi tror också att det blir en injektion för affärer, restauranger och annan verksamhet i Ursviken, säger Viktor Tegnfeldt.

Tanken är att när Northvoltfabriken är färdigbyggd om fyra år så ska den nu nybyggda stadsdelen rivas och arbetarbarackerna på Scharinsområdet flyttas till ett nytt projekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet