Hundpromenad genom Umeå. Foto: SVT

Första hundpromenaden i Umeå mot vanskötta hundar

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen hölls den första hundpromenaden i Umeå, för att uppmärksamma att allt fler hundar lämnas ute för att klara sig själva, enligt organisationen ”Hundar utan hem”.

– Det finns hundar utan hem även i Umeå, så är det, säger Nilsson Ruisniemi.

Hundar som står utomhus dygnet runt, som är vanskötta och som helt enkelt lämnas för att klara sig själva, är ett problem som idag växer i Sverige enligt organisationen ”Hundar utan hem”.

– Jag ser jättemånga som försöker omplacera sina hundar. Många som börjat med hunduppfödning, klarar inte heller av att ta hand om sina hundar säger Anna-Karin Nilsson Ruisniemi från organisationen ”Hundar utan hem”.

Första hundpromenaden någonsin

För första gången i Umeå höll man idag en hundpromenad för att uppmärksamma problemet. Totalt var det ett 10-tal hundägare som med sina hundar vandrade längs Umeälven under söndags eftermiddagen.

– Det finns hundar utan hem även i Umeå, så är det, säger Nilsson Ruisniemi.

Ändrade familjeförhållanden, skilsmässor, flytt eller ingen hundvakt på dagarna. Gör att hunden kommer i kläm.

– Ibland kan det gå väldigt illa, avslutar Anna-Karin Nilsson Ruisniemi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.