Angelica Haldebo och Jenny Carlsson är bland de första att utbildas med sikte att jobba på Northvolt i Skellefteå. Foto: SVT

Första specialutbildningen i samarbete med Northvolt har startat i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Nu har första specialutbilningen till automationsoperatör dragit igång i Skellefteå. På plats under introduktionsdagarna för att berätta om jobbmöjligheterna efter utbildningen var bland annat Northvolt Labs i Västerås.

Pilotutbildningen på drygt 20 veckor har elever från 19-57 år vilka nu ska utbildas i tre olika block. Det var 90 som sökte och nu har 30 elever påbörjat utbildningen.

– De ska lära sig köra truck och travers, yrkesengelska och kemi. Men den allra största utbildningsdelen handlar om att lära sig högteknologisk produktionsteknik, berättar Tore Karlsson som är utbildningskoordinator vid Vux i Skellefteå.

Batterifabriken Northvolt

Skellefteå kommun satsar 10 miljoner

Han är noga med att påpeka att det här inte är en uppdragsutbildning åt Northvolt även om samarbetet är gott och intensivt.

– Tanken är att de här eleverna ska lära sig produktionsutrustning som innebär att de kan arbeta på vilket företag som helst som gör olika detaljer på hög teknisk nivå.

För att kunna starta utbildningen har Skellefteå kommun satsat 10 miljoner kronor på teknikutrustning.

Idag har bland andra eleverna Angelica Haldebo och Jenny Carlsson fått titta in i nya utbildningslokalen och hört Nathalie Lyne (som från början är makeupartist) om hur det är att jobba på Northvolt Labs i Västerås.

Du hör dem alla i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet