Foto: SVT.

Förstärker bevakningen i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Sen de systematiska äggplundringarna uppdagades har både Västerbotten och Jämtland tvingats hålla bättre koll under häckningsperioden. I Jämtland kommer det även i år vara förbjudet att tillträda medan man på Västerbottensidan fortsatt kan besöka Stekenjokkområdet till fots.

En polis från Jämtland kommer även i år finnas på plats i området och från Västerbotten har man förutom naturbevakare i Vilhelmina och Saxnäs också utökat med utbildad personal i Klimpfjäll. Dessutom har ett samarbete med Vilhelminapolisen inletts – men man vädjar också till allmänheten som rör sig i området.

– Ser man något som verkar konstigt och framför allt där det finns häckande fåglar är vi tacksamma för upplysningar, säger Johan Renström, fältchef för länsstyrelsen i Västerbotten.

Kan leda till fängelse

De dyrbara äggen som bland annat blivit handelsvara internationellt är svåra att bevaka för polis och naturbevakare, främst för att fjälltrakterna är vida områden men också för att vägen som öppnar den 6 juni och sammanbinder Västerbotten med Jämtland är turistiskt attraktiv.

– Det är nästintill omöjligt, trots att vi har folk på plats, att ta någon äggtjuv på bar gärning. Det är därför vi också vädjar till allmänheten om tips, säger Johan Renström.

De systematiska äggplundringarna uppdagades 2012. Artskyddsbrott kan leda till långa fängelsestraff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Äggplundring i Stekenjokk

Mer i ämnet