Foto: SVT

Fortfarande ingen lösning för BB i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten har fortfarande ingen lösning för att hålla BB öppet i Lycksele i sommar.

– Lyckas vi få tag på fler barnmorskor kommer vi att hålla samtliga enheter öppna, men som det ser ut just i nuläget är det svårt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa.

Den 8 juni informerade Region Västerbotten att det saknades över 40 pass för att hålla förlossningsavdelningen vid Lycksele lasarett öppet under hela sommaren.

Sedan dess har de undersökt möjligheter för att kunna hålla avdelningen öppen. Bland annat har stora ansträngningar inom Centrum för obstetrik gjorts för att hitta en lösning för den svåra bemanningssituationen. Trots alla ansträngningar har regionen inte lyckats få tag på tillräckligt många barnmorskor för att alla tre förlossningsenheter ska hålla öppet under hela sommaren.

Förlossningsvården i Västerbotten

– Vi vill att våra hårt arbetande barnmorskor som i många fall redan ställt upp och tagit extrapass, ska kunna vara trygga i att den semesterplanering vi har faktiskt gäller, säger Brita Winsa.

Fortsätter leta efter lösning

Region Västerbotten arbetar vidare med rekryteringsinsatser för sommaren.

– Vi är naturligtvis tacksamma ifall någon vill ställa upp ytterligare och ta enstaka pass eller veckor. Lyckas vi få tag på fler barnmorskor kommer vi att hålla samtliga enheter öppna, avslutar Brita Winsa.

Slutgiltigt besked inom några veckor

Inom några veckor hoppas Region Västerbotten att de kan ge ett slutgiltigt besked om samtliga enheter kan hålla öppet.

– Det rör sig om veckorna i slutet på juli och vi har tid fram till dess att hitta barnmorskor. Det viktiga är i detta läge är att hålla kontakt med de blivande mammorna så att de får information om hur det blir, säger Brita Winsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet