Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fiskaren Björn Lundgren om bristen på strömming. Foto: SVT, Julia Hedlund

Snart surströmmingspremiär – men rekorddålig fångst i Västerbotten: ”Fullständigt försvunnit”

Uppdaterad
Publicerad

Den 18 augusti är det traditionsenlig surströmmingspremiär. Men strömmingen är en bristvara även detta år. Fiskare i Västerbotten flaggar för att det är det värsta året någonsin.

– Efter premiären kommer det inte finnas en strömming att köpa någonstans, säger fiskaren Björn Lundgren.

I år har man fått ihop 1000 burkar med surströmming på Rovögern fisk utanför Umeå, ett normalt år ligger den siffran på drygt 5000. Fiskaren Björn Lundgren beskriver det som det värsta året hittills.

Vad beror bristen på?

– Svårt att säga, men min gissning är att de stora båtarna som går här i Bottenhavet och fiskar strömming är en del av orsaken, säger Lundgren.

”Orolig för hur bristen påverkar ekosystemet”

Fiskaren Nils-Erik Sjöström i Obbola har också märkt av bristen två år i rad nu, något som tidigare varit mer kännbart söderut i bland annat Gävle och Sundsvall.

– Vi står inte och faller med detta. Däremot oroar jag mig för hur det påverkar ekosystemet, exempelvis så behöver ju säl och lax äta strömming, säger Sjöström.

I klippet ovan kan du höra fiskaren Björn om det svåra läget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.