Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nästan all forskning inom fotboll är gjord på män. Helena Andersson vill bidra till att damfotbollen utvecklas. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Fotbollsforskaren från Umeå om VM-spelets utveckling: ”Mycket snabbare idag”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-VM för damer står för dörren och de senaste åren har spelet blivit allt snabbare. Antalet sprinter och det generella tempot på planen ökar visar data från de senaste mästerskapen.

– FIFA har gjort undersökningar på världsmästerskapen från 2011 till 2019 och kommit farm till att andelen högfartslöpning ökat markant jämfört med nivån som var för några år sedan, säger Helena Andersson som är lektor i idrottsmedicin på Umeå universitet.

Skaderisken ökar

Helena Andersson, med förflutet som spelare i Skellefteåklubben Morön BK, studerar hur flickor som är landslagsverksamma tränar och hur väl det korrelerar med det som krävs när det är match. Det hon sett är att det tränas för lite på högfartslöpningar jämfört med hur det ser ut på match, något som ökar skaderisken.

– Spelarna upplever ofta att de har tuffa träningar, vilket de också har, men man saknar lite av den här löpningen i hög fart som nu krävs på internationell seniornivå, säger Andersson.

Hör fotbollsforskaren om hur träningen behöver anpassas efter det högre tempot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.