Fotbollstältets placering har varit en långbänk ända sedan det sattes upp för första – och enda – gången under vintern 2019/20. Detta på Umeå Energi Arena.
Det gigantiska tältet var tänkt som en bonus i samband med att fotbollshallen byggdes av Thorengruppen, men verkligheten har blivit något helt annat.
”Inte realistiskt”
I stället har fotbollstältet kostat kommunen massor av pengar. Bara lagringen har gått loss på cirka 200 000 kronor per år. Kommunen tecknade också ett treårskontrakt på 900 000 kronor med Umeå Energi för el och fjärrvärme som aldrig kom till användning.
Nu har fritidsnämnden fattat beslut om att tältet ska avvecklas. Frågan ska även upp i tekniska nämnden och frågan kommer slutligen att avgöras i kommunfullmäktige.
– Vi hade ett antal alternativ på bordet, men det är bara att konstatera att det inte är realistiskt och försvarbart ur kostnadssynpunkt att ha tältet kvar, säger Ari Leinonen (S) som är ordförande i fritidsnämnden.
Hänger ihop
Leinonen vill inte kommentera alla turerna som varit.
– Jag vill inte leta efter syndabockar. Många har varit engagerade och försökt att hitta lösningar, men det har inte fungerat. I stället har mitt fokus varit på fotbollshallen som har kommit till och det hänger ihop, säger han.
En delikat fråga är var alla fotbollsutövare ska rymmas när tältet ska skippas för gott. En möjlighet är den gamla fotbollshallen på Nolia.
– Absolut. Den typen av anläggningar kommer vi att titta på. Det finns ett stort behov av att träna fotboll i Umeå vintertid, säger Leinonen.
”Få en slant”
Fritidsnämnden kommer nu att undersöka om fotbollstältet går att sälja. Livslängden uppskattas till 15 år och nio av dem finns fortfarande kvar. Samtidigt visar en undersökning som Boverket gjort att uppblåsbara fotbollstält har rasat vid 15 tillfällen de senaste åren i Sverige.
– Det vore det bästa alternativet om vi kunde få en slant för det, men jag vet inte hur marknaden ser ut. Boverket är skeptisk till övertryckstält, men man kan ju också titta på den internationell marknaden. Alternativet är att det återvinns, säger Anders Linder.