Framtidens sjukvård utvecklas i Storuman

Uppdaterad
Publicerad

Glesbygdsmedicinskt centrum, GMC, i Storuman växer. Men många delar av samhället måste samverka för att den medicinska servicen ska fungera på bästa sätt.

Det handlar om hur sjukvården ska organiseras för en glesbygdsbefolkning som också åldras kraftigt. Och vad resten av samhället gör.

– Vi behöver ju ha ett fungerande samhälle. Det gäller inte bara medicin eller det ena eller andra, för i glesbygd sitter allt ihop. Det gör det väl i andra samhällen också, men i glesbygd blir det så tydligt, säger Peter Berggren, distriksläkare och drivande ifråga om GMC.

– Svårast är rekrytering, att få folk att flytta in. Mycket beror på att de inte vet att man kan leva ett gott liv här, menar Peter Berggren.

Samarbetar internationellt

Internationellt samarbetar GMC med kollegor i bland annat Ryssland, Kanada, Skottland, Norge, Grönland, Alaska. Förhållandena i glest befolkade områden har många likheter oavsett var i världen de ligger.

Dean Carson, professor från Australien, forskar om glesbygd och studerar exemplet Storuman under flera år. Han är klar över hur glesbygden blir stark.

– Sätt inte så mycket tillit till städerna i närheten, bry er inte så mycket om Umeå eller Stockholm, knyt era egna förbindelser istället, säger Dean Carson.

Ett exempel på effekten av egna förbindelser och nätverk är att norska läkare och sköterskor tränas i Storuman, där dom övar telemedicin mot Skottland och får delar av utbildningen från Kanada.

Mer glesbygd i framtiden

Om 20 år väntas stora delar av Europa ha liknande demografi som Västerbottens inland har idag. Då kan lärdomarna från Storuman bli en exportvara. Och verksamheten växer starkt hela tiden.

– Det ser positivt ut. Vi har vuxit med 100 procent för varje år som vi hållit, och jag ser egentligen inga tecken på minskning. Vi kommer att börja mer verksamhet också i Vilhelmina nu, säger Peter Berggren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.