Från fängelse – till försvarets hundelit

Uppdaterad
Publicerad

Schäfern Ior växte upp på en anstalt och fostrades av fångar. Nu har han tagit steget in i det svenska försvaret.

Det var för över ett år sedan som valparna Ior och Iorina flyttade in på anstalten Sörbyn i Hörnefors utanför Umeå. Hundarna blev populära och de intagna har ägnat mycket tid åt att fostra dem.

Försöket har varit lyckat och är det första i Sverige där interner är fodervärdar åt Försvarsmaktens hundar. Ior blev godkänd och kommer att jobba med att söka vapen och sprängmedel åt försvaret både i Sverige och kanske utomlands.

Skapar sociala hundar

Hundtränaren Camilla van Tol ser inga problem med att Ior uppfostrats på en anstalt – bara fördelar.

– Ja, just att det är mycket folk, han blir ju väldigt social och de har väldigt bra rutiner. Jag hoppas att det blir fler! säger Camilla Van Tol på Försvarsmaktens hundtjänstenhet i Märsta utanför Stockholm.

Sörbyanstalten är en anstalt i säkerhetsklass 3, den lägsta säkerhetsklassen. Dit har det nu kommit nya hundar som kan komma att jobba åt Polismyndigheten eller Försvarsmakten.

Får någon att tänka på

”Magnus” sitter inne för misshandel och stöld och har tagit hand om både Ior och även Iorina, som också blev godkänd. Han tycker att tiden bakom galler gått fortare och att hundarna påverkat honom positivt.

– Man har alltid någon annan att tänka på än bara sig själv, någon att bry sig om och mer att göra, säger ”Magnus”.

Är du mer empatisk?

– Jag tror att det är svårt att mäta empati – men kanske lite! säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.