Till vänster en Freaksemla toppad med chokladsås och chokladrån. Till höger en variant med kolasås och biscotti. Foto: Ica Supermarket Kåge

”Freaksemlan” – en av årets nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Semmelwrappen, semoothien och årets nyhet prinsess-semlan har nu fått konkurrens av ytterligare en moderniserad semla – Freaksemlan.

– Vi tänkte ”så många kalorier som möjligt i en och samma semla”, säger Erik Lindsköld som sålde semlan.

Den enorma semlan består av en traditionell semmelbulle fylld med mandelmassa och grädde. Men ovanpå bullbotten ligger en munk, grädden är toppad med chokladsås och ett kex innan locket med florsocker lagts längst upp på den enorma semlan.

– Vi tittar på vad andra gör för semlor och tar inspiration. Sedan försöker vi tänka utanför boxen och hitta nya spår för att ta fram egna varianter, säger Erik Lindsköld som är butikschef på Ica Supermarket i Kåge utanför Skellefteå där man sålde freaksemlan tidigare i veckan.

Semlan ställde till med problem

Påhittet med den enorma semlan uppskattades av kunderna, men det var inte förrän man börjat sälja semlan som man insåg att den ställde till med problem. Den var så stor att den inte rymdes i kartongen.

Läs mer: Grön semla en av årets nyheter

– Man kan säga att den visst blev för stor för sitt eget hus, så vi fick stoppa den i en typ av doggiebag i stället, säger Erik Lindsköld och skrattar.

Sålde cirka 1000 semlor

Inte nog med att man satsade på en enorm semla, man satsade även på ett enormt antal med semlor. Samma dag som butiken presenterade sin semmelnyhet erbjöd man även kunderna en semmelbuffe. Där fanns allt från Mufflan – en semla gjord på muffins – till Korvbrödssemlan, precis som det låter, en semla i ett korvbröd.

– Sedan hade vi semmelbullar med olika fyllningar, som citron- och lakrits samt japp-godis. Vi hade 16 olika sorters semlor den dagen och sålde omkring 1.000 semlor.

Med ett sådant nytänkande och stort utbud kan man ju undra vilken som blev kundernas favorit och sålde mest den dagen.

– Det är roligt med utvecklingen av nya smaker, men trots allt så var det den traditionella semlan som sålde bäst, säger Erik Lindsköld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.