Cleo Foto: SVT

Friande våldtäktsdom ska bli protestlåt

Uppdaterad
Publicerad

Många blev upprörda när tre personer friades efter den påstådda vinflaskvåldtäkten.

Västerbottensnytt har tidigare rapporterat om de tre killarna som misstänktes för våldtäkt på en tjej, då hon fått en vinflaska instoppad i sitt underliv.

Männen friades från misstankarna – något som ledde till stora protester bland allmänheten.

Friande våldtäktsdom i Umeå

Protest

En protest mot domstolens beslut hölls på torget i Umeå. Nu kommer dessutom Femtastic och Crossing Boarders att starta en kampanj vid namn ”FATTA” – som ska resultera i en låt framförd av Cleo och Syster Sol.

Under kampanjen kommer man att samla in människors berättelser om sex – som inte skett på deras egna villkor.

”Ingen som våldtar ska gå fri”

Kampanjen har två syften – att få människor att fundera över och fatta att sex handlar om samtycke och att få politiker att fatta beslut och lagstifta så att ingen som våldtar går fri, skriver initiativtagarna i ett pressmeddelande.

– Någonting har gått snett i samhället kring hur vi ser på sex och rätten till sin egen kropp. Detta avspeglar sig även i lagstiftningen gällande våldtäkt. Vi vill att alla ska skicka in sina upplevelser till oss som kommer att ligga till grund för en låt som ifrågasätter detta, säger Ida Östensson grundare av Crossing Boarders.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friande våldtäktsdom i Umeå

Mer i ämnet