Foto: SVT/Gorm Kallestad,NTB/TT

Frizon för renar på Artfjället i Hemavan – förbjudet för turister

Uppdaterad
Publicerad

Rennäringen hotas av den växande turismen i Hemavan. Det menar Peter Omma, ordförande för Ubmeje tjeälddie sameby. Nu har en överenskommelse gjorts om att Artfjället i Hemavan ska bli ett ostört kalvningsområde.

– Någonting måste göras för att vi ska ha en fristad, säger Peter Omma.

Samtidigt som antalet turister ökar och fler fritidshusområden planeras i Hemavan så har också oron för rennäringen växt.

Representanter från Storumans kommun, Länsstyrelsen Västerbotten, Ubmeje tjeälddie sameby och tre parter från besöksnäringen har nu skrivit under en överenskommelse om hur rennäringen ska säkras.

Samexistens mellan renskötsel och Hemavans utveckling

De sex parterna har nu kommit överens om att Artfjället ska bli ett ostört kalvningsområde för samebyn.

”Kalvningsmarken ska koncentreras till Artfjället, vilket därigenom blir Ubmeje tjeälddie samebys viktigaste och mest störningskänsliga fjällområde”, skriver parterna i ett pressutskick.

Enligt Peter Omma, ordförande för Ubmeje tjeälddie, handlar det om helt nödvändiga åtgärder för att rennäringen ska kunna bedrivas.

– Utvecklingen med turism har exploderat, någonting måste göras för att vi ska ha en fristad. Om detta inte fungerar måste det bli ännu hårdare restriktioner.

Inga turistaktiviteter på Artfjället

Överenskommelsen innebär att det inte ska anläggas några anläggningar för friluftslivet på Artfjället Det ska inte marknadsföras för turister och får inte användas för turistaktiviteter, framför allt under den känsligaste perioden 15 april till 30 juni.

”Parterna ska gemensamt informera ortsbor och turister om denna överenskommelse, samt hur väsentlig den är för en samexistens mellan renskötselns bedrivande och Hemavans utveckling”, skriver man i pressutskicket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.