Bilden är från förra årets årshögtid vid Umeå universitet. Foto: SVT

Fullspäckat program under årshögtiden på Umeå universitet

Publicerad

Årshögtiden vid Umeå universitet bjuder på ett brett populärvetenskapligt föreläsningsprogram och en högtidsceremoni då 27 professorer installeras, 11 priser delas ut, och åtta hedersdoktorer promoveras. Däribland WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus och SVT-korrespondenten Carina Bergfeldt.

Att besöka universitetet de här dagarna är som att bjudas på ett dignande smörgåsbord det svåra är att bestämma vad du ska välja bort! Det är fritt fram och gratis för alla intresserade att komma på alla föreläsningar och programpunkter, säger ceremonimästare Charlotte Wiberg.

45 populärvetenskapliga föreläsningar

På lördagen följer ett späckat program av populärvetenskapliga föreläsningar. Av de 45 föreläsningar kan man lyssna bland annat på myter inom idrott och träning, om robotar förstår vad man säger, film och musik, en värld utan fossila bränslen, barns matvanor, språk och skrivande som demokratiska redskap, malaria, varför träd ser ut som de gör, våldsutsatta kvinnor, cellens drivmedel, skolans digitalisering, och hur Trump ser på världen.

Föreläser gör hedersdoktorer, professorer och pristagare.

Högtidsceremoni

På lördag kväll äger årshögtidens ceremoni rum i Aula Nordica. Då promoveras åtta hedersdoktorer, 27 nya professorer installeras och 11 vetenskapliga priser delas ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer